Muzeum Wsi Kieleckiej oraz Delegatura Instytut Pamięci Narodowej w Kielcach zapraszają do udziału w IV konferencji naukowej „Wieś polska podczas II wojny światowej. Po pacyfikacji – losy i pamięć”

Muzeum Wsi Kieleckiej oraz Delegatura Instytut Pamięci Narodowej w Kielcach zapraszają do udziału w IV konferencji naukowej „Wieś polska podczas II wojny światowej. Po pacyfikacji – losy i pamięć”
Zapraszamy 20 czerwca 2021 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni na Finał Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smak Regionów". Od 20 lat to prestiżowe wydarzenie promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Celem konkursu jest ich identyfikacja i dokumentacja jako produktów i potraw, przygotowywanych tradycyjnie
i czerpiących z polskiej tradycji.
Po 7 latach impreza Nasze Kulinarne Dziedzictwo powraca do Parku Etnograficznego w Tokarni. Ostatnia edycja odbyła się tutaj w 2013 roku.
Tegorocznej odbędzie towarzyszyła gala finałowa „Jawor - u źródeł kultury”. Wydarzenie także corocznie odbywa się w Parku Etnograficznym, jest organizowane przez Polskie Radio Kielce S.A.
Na scenie zaprezentują się laureaci tegorocznego konkursu Jawor z województw świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego, a także artyści reprezentujący inne regiony Polski. Będą z nami przedstawiciele województw małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego i śląskiego.
Chętni będą mogli wziąć udział w warsztatów z wyplataniu wianków świętojańskich, które poprowadzi Koło Gospodyń Wiejskich Bebelno.
O godzinie 18.00 wystąpi Golec uOrkiestra.
Organizatorami konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.
Zapraszamy na pierwsze w tym roku spotkanie w ramach cyklu "Rodzinne niedziele w skansenie" 6 czerwca 2021 r. o godz. 12.00 w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Pokazowi tradycyjnej „kośby”, w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki, będą towarzyszyły okolicznościowe śpiewy a także inscenizacja dawnego zwyczaju "Wyzwoliny kosiarza". Odbędą się także pokazy „klepania”/ostrzenia kosy/ oraz zostanie zaprezentowana wystawa sprzętu używanego dawniej do koszenia, suszenia i składowania siana . Publiczność zostanie poczęstowana kaszą i zsiadłym mlekiem, tradycyjnym pokarmem kosiarzy.
Zapraszamy na " 5. Świętokrzyski Festiwal Smaków", który odbędzie się 22 - 23 maja 2021 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Impreza to największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych. Przyjadą do nas członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni. Zaprosimy na wypiek podpłomyków.
KONKURS NA "NAJPIĘKNIEJSZE STOISKO ŚWIĘTOKRZYSKIEGO FESTIWALU SMAKÓW"
Jesteś naszym wystawcą w dniach 22-23 maja 2021? W takim razie już jesteś uczestnikiem konkursu. Nie potrzebne są zgłoszenia. Nasza Komisja przez dwa dni bedzie oceniać stoiska pod kątem estetyki i wystroju w elementy regionalne.
Do Parku Etnograficznego w Tokarni będzie można dojechać linią autobusową "T"
Rozkład jazdy: https://ztm.kielce.pl/aktualnosci/1755-sezonowa-linia-t-do-parku-etnograficznego-w-tokarni-2.html
Patronat medialny: Echo Dnia
Patronat Honorowy: Andrzej Bętkowski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego
W Wielką Sobotę księża święcili całą przygotowaną na święta żywność. Dawniej udawali się do domów swych parafian. Ludność starała się zgromadzić strawę w jednym miejscu: w dużej izbie u jednego z gospodarzy, pod dworem, krzyżem czy kapliczką. Później wprowadzono zwyczaj święcenia jadła w kościele. Obecnie przynoszone jest ono w małych koszyczkach, już tylko w symbolicznych ilościach. W Wielką Sobotę podczas wieczornych nabożeństw święcono tarninę, która była wykorzystywana przez ludność wsi dla ochrony obsianych pół. W niektórych okolicach uroczysta msza rezurekcyjna odbywała się już w sobotę wieczorem, wierni udawali się na nią z pochodniami.
Święta Wielkanocne
W niedzielę rano, jeszcze przed pójściem do kościoła, gospodarz obdzielał rodzinę „święconym”. Podczas dzielenia święconym jajkiem składano sobie życzenia. Kolberg pisał, że w Wielka Sobote tylko raz palono w piecu, aby ugotować barszcz na wodzie po szynce, kaszę czy kluski.
Na stołach wielkanocnych podczas uroczystego śniadania pojawiały się poświęcone potrawy, a także wystrój złożony z „łączek” rzeżuchy, wschodzącego żytka, na których ustawiano „agnuska” czyli baranka, który to zwyczaj wprowadził papież Urban II w XVI w. Stoły ozdabiały również gałązki bukszpanu, barwinka czy widłaka.
Drugi dzień świąt w dawnej kulturze ludowej wiąże się on przede wszystkim ze zwyczajem oblewania się wodą. Jak pisał Oskar Kolberg:
„Pod Sandomierzem nazywają dzień ten dniem świętego Lejka. Parobcy z pelnemi wody konewkami, idą wtedy do tych chałup, gdzie są dorosłe dziewczęta. Jeśli dziewczyna się nie spo-strzeże, zlaną jest przez wchodzącego od głowy do stóp. jeśli zaś dostrzeże ich nim wejdą, ucieka na strych wziąwszy z sobą na-czynie z wodą, i stamtąd oblewa wchodzących do sieni chłopa-ków. Gdy zejdzie ze strychu, parobcy odwzajemniają jej się, lubo już mniej natarczywie. Rodzice częstują tych gości plackiem, mięsem i wódką".
Oblewano wszystkich, szczególnie panny, które kawalerowie prowadzili do rzeki, stawu czy koryta pod studnią, aby tam je wrzucić. Oblewano się konwiami i cebrami. Kolberg przywołuje dwa funkcjonujące wyjaśnienia genezy zwyczaju, którego początku upatrywano w oblewaniu z okien przez Żydów tłumów gromadzących się na ulicach Jerozolimy, rozprawiających o Zmartwychwstaniu lub oblewaniu wiernych chcących się ochrzcić, gdy wprowadzano w Polsce chrześcijaństwo.
W Poniedziałek Wielkanocny z rana gospodarze obchodzili swe pola w uroczystych procesjach, które miały, chronić uprawy przed zarazą. Następnie gromadnie odwiedzali kolejne domostwa.
Na podstawie publikacji "Wiosenne świętowanie na Kielecczyźnie" autorstwa Ewy Tomaszewskiej.
Zakup współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego na lata 2014 – 2020