Zapraszamy w dniach 4-5 maja 2024 r. na największy w regionie festiwal kulinarnych pyszności - Świętokrzyski Festiwal Smaków.

Będzie z nami ponad 120 wystawców, którzy stworzą przepiękny kiermasz rękodzieła, produktów regionalnych i przysmaków. Przyjadą regionalni twórcy ludowi z ręcznie wykonanymi przedmiotami o charakterze zdobniczym i obrzędowym. Lokalni producenci będą oferowali swoje tradycyjne produkty: miody, wędliny, pieczywo, sery.

Podczas dwóch dni wytrawnej zabawy przy dźwiękach naszych Kapel i Zespołów Ludowych będzie można skosztować doskonałych potraw kuchni świętokrzyskiej. Znajdą tam się także „Smaki żydowskiej Paschy”, które zaprezentuje Magda, znana blogerka kulinarna (Smak Odzyskany). Będzie można skosztować bigosu z pokrzywą, kreplachami i macą z żydowskim twarożkiem.



4 maja 2024 r.

Kapela Działoszacy
Zespół Korytniczanki
Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie
Kapela Jędrzej
Zespół Pieśni i Tańca ze Strawczynka
Kapela Heńka z Małogoszcza

Prelekcja "Tradycje kulinarne Kielecczyzny" - dr Alicja Trukszyn – etnograf, folklorysta

Konkurs kulinarny "Zróbmy sobie jaja" – konkurs adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich, Gospodarstw Agroturystycznych oraz Instytucji Kultury. Tematem jest przygotowanie potrawy, której głównym składnikiem są jaja lub przygotowanie potrawy o humorystycznej tematyce lub składzie.


5 maja 2024 r

Godz. 11.00 Msza Święta

Zespół Bolechowiczanie
Koło Gospodyń Wiejskich Cieślaneczki

Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz
Kapela od Połańca
Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno
Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka

Konkurs na "Najpiękniejsze stoisko Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków"
REGULAMIN

Organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Echo Dnia
oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

plakat festiwal2 Duże